top of page

DOEL
PETITIE

HUISKATTEN:
Het laten neutraliseren van huiskatten voorkomt ongewenst gedrag zoals sproeien, onzindelijkheid, en andere gedragingen die met krols gedrag gepaard kunnen gaan zoals geluidsoverlast. Daarnaast wordt het risico op aanzienlijke verwondingen, abcessen en overdraagbare ziektes zoals niesziekte, FIV (kattenaids) en FeLV (leukemie) die tijdens onderlinge gevechten of voortplanting ontstaan verlaagd. Geneutraliseerde katten hebben daarbij een kleiner territorium nodig, waardoor de kans op weglopen en ongelukken zoals aanrijdingen gereduceerd wordt. Daarbij hebben poezen na neutralisatie minder kans op medische aandoeningen zoals melkkliertumoren, baarmoederontstekingen en baarmoederkanker. Particuliere handel via Internet wordt tevens aangepakt door deze maatregel in te voeren. Dit heeft een gunstige uitwerking op het reduceren van impuls aankopen.
Men kan een kat aanschaffen via een geregistreerde fokker of een asiel, waarbij de sterilisatie/castratie kosten inbegrepen zijn.

CONTACT
POOT JE VOTE

OVER POOT JE VOTE
contact

OVER

POOT JE VOTE

Poot je Vote is in oktober 2016 ontstaan als ondernemingsnaam voor de petitie die pleit voor wettelijke verplichtstelling van castratie/sterilisatie voor alle katten in Nederland.

De naam Poot je Vote heeft betekenis op meerdere vlakken. Het verwijst naar het geven van je Vote (ofwel stem) ten behoeve- en in naam van de katten. Omdat katten zelf geen stem hebben, Poot jij je Vote voor hen. Daarnaast staat het woord ‘poten’ voor iets planten om het te laten groeien. Met elke stem groeit het aantal handtekeningen en komen we dichter bij ons doel; Een wetsvoorstel indienen bij de Tweede Kamer.   

 

Het initiatief tot het starten van deze petitie is ontstaan vanuit persoonlijke beweegredenen. Sinds zeven jaar zijn wij actief als gastgezin voor kittens die via het asiel binnen worden gebracht. Deze kittens zijn ofwel op straat geboren, ofwel gedumpt.
Zonder hulp ziet hun toekomst er somber uit. Naast de hulp als gastgezin, is het tijd om de zorg over de massale kittendump preventief te verlichten door dit probleem bij de bron aan te pakken.  

In ons buurland België kampen ze met ditzelfde probleem en is uitgebreid onderzoek gedaan naar methodes en strategieën om tot een oplossing te komen. Hierdoor is de Belgische wetgeving uiteindelijk aangepast naar verplichte castratie/sterilisatie van
alle katten:

 

  • Met ingang van 1 maart 2013 moeten alle katten die geadopteerd worden uit een asiel gecastreerd/gesteriliseerd zijn. Voor katten die op het ogenblik van adoptie jonger zijn dan zes maanden oud mogen de asielen een castratiecontract sluiten tot 1 maart 2014. Vanaf 1 maart 2014 moeten ook katten jonger dan zes maanden gecastreerd/gesteriliseerd zijn bij adoptie. Alle katten worden vóór overdracht geïdentificeerd en geregistreerd.

  • Met ingang van 1 september 2014 moet elke verantwoordelijke (ook gewone baasjes!) die katten wil verhandelen of weggeven de dieren voorafgaandelijk castreren/steriliseren, identificeren en registreren. Elke kat die vanaf dan van eigenaar verandert, zal dus gecastreerd/gesteriliseerd en gechipt moeten zijn.

  • Een uitzondering is voorzien voor katten die verkocht worden aan erkende fokkers (fokkers met HK-nummer) of aan het buitenland.
    (http://www.felinewelfarefoundation.org/uitgezocht/belgie/castreren-en-steriliseren/)

     


Nu Nederland nog!  

MAIL POOT JE VOTE

Heb je naar aanleiding van de petitie vragen of opmerkingen? Mail gerust!
Vul onderstaand formulier in om contact op te nemen.


 

VOLG POOT JE VOTE
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

FACEBOOK

TWITTER

INSTAGRAM

CONTACT FORMULIER

TOCH GRAAG KITTENS?
Mocht men de wens hebben om een nestje kittens in huis te willen hebben, dan bestaat de mogelijkheid tot het worden van gastgezin. Het asiel of dergelijke stichtingen die kittens van de straat opvangen zijn zeer dankbaar voor deze hulp. Asielen zitten naarmate de weersomstandigheden beter worden overvol met kittens. Vanuit dit soort instanties/organisaties is het mogelijk om een nestje kittens op te vangen, te verzorgen en socialiseren met steun en begeleiding van de desbetreffende organisatie.
Zodoende draagt men tevens bij aan het reduceren van het kattenoverschot.

FOKKERS:
Geregistreerde fokkers vormen een uitzondering op deze wetswijziging. Zij kunnen onderling handelen met vruchtbare kattenVóórdat de katten echter verkocht worden aan een particulier, zorgt de fokker ervoor dat de sterilisatieprocedure uitgevoerd is. De desbetreffende kosten kan de fokker vervolgens verrekenen aan de koper. Hobbyfokkers kunnen zich laten registreren als officiële fokker. 

ZWERFKATTEN:
Verwilderde katten worden vanuit de gemeentes gevangen, geneutraliseerd en weer teruggeplaatst volgens de TNRC-methode. (Trap, Neuter, Return & Care) Tevens worden het welzijn en de leefomstandigheden van de gevangen zwerfkatten geëvalueerd. Als dit er gunstig genoeg uitziet, kan de zwerfkat weer uitgezet worden. In andere gevallen zal er gekeken moeten worden naar een passende oplossing, zoals het bieden van medische zorg, een beter onderkomen, of in het uiterste geval euthanasie. Zodoende wordt de zwerfkattenpopulatie beheersbaar, leiden de katten een dierwaardig bestaan en wordt de overlast voor omwonenden beperkt. Ook inheemse diersoorten die ten prooi vallen aan deze katten zijn hierbij gebaat. Uiteindelijk kan op deze manier de zwerfkattenpopulatie op diervriendelijke wijze tot 0 herleidt worden.

STOP MENS- EN DIERENLEED
DOOR NEUTRALISATIE VAN KATTEN
WETTELIJK TE VERPLICHTEN
GECONTROLEERDE VOORTPLANTING
BEHEERSING ZWERFKATTENPOPULATIE
DOEL PETITIE

Bericht verzonden

bottom of page